Loading...
 Start Page
"Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ": ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ "ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ" ΚΑΙ ΤΟ "ΑΦΙΕΡΩΜΑ"
Κλίκ για μεγέθυνση
Δευτέρα 17 Ιαν 2022

Παρέμβαση του Προέδρου του Παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αθανάσιου Πετρόπουλου στο "αφιέρωμα" της εφημερίδας "Σύμβουλος Επιχειρήσεων" και στο δημοσιογράφο Γ. Ηλιόπουλο.

Η κλιματική αλλαγή κατέστρεψε μοναδικά δασικά οικοσυστήματα

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελληνική ύπαιθρο. Ήταν μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και κρίσεις πέραν από κάθε σχεδιασμό και πρόβλεψη.

Η υγειονομική κρίση συνεχίστηκε με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, με περιορισμούς στις μετακινήσεις και στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η περιβαλλοντική κρίση αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, εκδηλώθηκε με πυρκαγιές καταστρέφοντας μοναδικά δασικά οικοσυστήματα και με πλημμύρες, ανεμοθύελλες και χαλαζοπτώσεις που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του πάγιου γεωργικού κεφαλαίου και της παραγωγής. Και τέλος η ενεργειακή κρίση που προέκυψε ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών παιχνιδιών των ισχυρών κρατών, αύξησε το κόστος παραγωγής της αγροδιατροφής, συμπίεσε την παραγωγική βάση και τα εισοδήματα των οικονομικά ευάλωτων πολιτών.

Οι κρίσεις που κληρονομεί το νέο έτος εγκυμονούν έναν σοβαρό κίνδυνο. Την εμφάνιση επισιτιστικής κρίσης. Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζει τη χρήση του νερού άντλησης για άρδευση και το κόστος λειτουργίας των σταβλικών και θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου επιδρά άμεσα στις εκτατικές καλλιέργειες, ενώ η ανοδική τάση στις τιμές πώλησης των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων αυξάνουν τρομακτικά το κόστος παραγωγής. Αναμφίβολα, αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε μείωση των παραγόμενων ποσοτήτων τροφίμων.

Σίγουρα όσοι εμπλεκόμαστε με την πρωτογενή παραγωγή, οφείλουμε να εργαστούμε για την επάρκεια του πληθυσμού με ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα. Όπως και για τη δημιουργία μηχανισμών πρόληψης και μετρίασης των επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα με στόχο την ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος.

Το 2022 αν αξιοποιηθεί κατάλληλα μπορεί να μετατραπεί σε χρονιά ευκαιριών. Υπάρχουν δύο σημαντικές χρηματοδοτικές προκλήσεις: η εφαρμογής της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και η υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα δύο αυτά ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία προσφέρουν ευκαιρίες και πρέπει με κατάλληλη καθοδήγηση οι αγρότες μας να τα αξιοποιήσουν. Χρειάζονται όμως οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμοστούν από την Ελληνική Κυβέρνηση με κατευθύνσεις που δεν θα διευρύνουν τις ανισότητες.

Στην Ελλάδα οι κοινοτικές ενισχύσεις δεν αξιοποιούνται σε τεχνολογίες αιχμής και εκσυγχρονισμού της γεωργικής εκμετάλλευσής αλλά στην κάλυψη των αναγκών βιοπορισμού των γεωργικών νοικοκυριών, ενώ υπάρχουν κοινωνικοί και οικονομικοί περιορισμοί που εμποδίζουν τους ανθρώπους της υπαίθρου στην υιοθέτηση της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο τα προηγούμενα χρόνια είχε ως κεντρικό θέμα διεκδίκησης την εφαρμογή του προγράμματος παροχής γεωργικών συμβουλών. Το 2022 είναι η χρονιά που ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος θα μπορεί να έχει δίπλα του τον γεωπόνο και κτηνίατρο για να τον καθοδηγήσει και να υποστηρίξει την παραγωγή του.

Στην Ευρώπη ο αγροτικός τομέας έχει ενσωματώσει την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Η επιλογή και για τη χώρα μας είναι ξεκάθαρη. Το 2022 να αποτελέσει χρονιά καινοτομίας, συνεργειών και Ευφυούς Γεωργίας.

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

© Copyright 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας