Loading...
 Start Page
Παρασκευή 26 Ιαν 2024

Επικεφαλής του «χρηματιστηρίου» τιμών παραμένει ο νομός - Κοντά στα 9,54 ευρώ το λίτρο αυτή την περίοδο

Στους πρόποδες των 10 ευρώ διατηρείται η τιμή του ελαιολάδου στη Λακωνία, όπως διαπιστώνεται από τις τελευταίες εμπορικές πράξεις συνεταιρισμών του νομού, ελαφρώς χαμηλότερη από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στο ντόπιο «χρηματιστήριο» στα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με την έκθεση τιμών στις 22 Ιανουαρίου, η αξία του «πράσινου χρυσού» στη λακωνική αγορά κυμάνθηκε μεταξύ 9,42 ευρώ και 9,45€/κιλό, την ίδια στιγμή που στη γειτονική Μεσσηνία, άγγιξε τα 9,10-9,20 ευρώ/κιλό.

Προ ημερών, στην περιοχή των Μολάων, υπήρξε συμφωνία για πώληση 2 βυτίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ελληνική εταιρεία έναντι 9,42 ευρώ το κιλό.

Συνάμα, στην κοντινή Μεταμόρφωση, ο τοπικός Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός πραγματοποίησε την πρώτη του πώληση για το 2024, διαθέτοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 9,537€/κιλό. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Λάγγης, εκτίμησε ότι η φετινή παραγωγή στην περιοχή δεν θα υπερβεί τους 330 τόνους, καθώς η περίοδος συγκομιδής οδεύει προς το φινάλε.

Στην Παλαιοπαναγιά το ρεκόρ
Πιο βόρεια, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς Δ. Σπάρτης, στις 20 Δεκεμβρίου 2023, είχε συνάψει «ντιλ» για 30 τόνους ελαιολάδου προς 10,11 ευρώ/κιλό (οξύτητας κάτω των 3 γραμμών), επιτυγχάνοντας την υψηλότερη μέχρι τότε τιμή για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και ένα ιστορικό υψηλό για τα ελληνικά δεδομένα.

Μιλώντας προ ημερών στο agronewsbomb, ο πρόεδρος της οργάνωσης συνεταιριστών της Παλαιοπαναγιάς, Γιώργος Δογαντζής, γνωστοποίησε ότι η ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή είναι στα τελειώματα, ενώ αποκάλυψε ότι αναμένεται να γίνει μια δημοπρασία πώλησης.

Η επόμενη ημέρα στη Λακωνία
Καθώς η απόδοση του λακωνικού ελαιώνα είναι τη φετινή σεζόν σαφώς συρρικνωμένη -ελέω καιρικών συνθηκών και περσινής αυξημένης παραγωγής- μερίδα παραγωγών εμφανίζονται διστακτικοί να προχωρήσουν σε πωλήσεις και διατηρούν απόθεμα, προσδοκώντας να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές το προσεχές διάστημα. Προβληματισμός επικρατεί και για τις αυξημένες θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος, κυρίως ως προς τις επιπτώσεις στην επόμενη σοδειά, ωστόσο το ακριβές αντίκτυπο αναμένεται να αποτυπωθεί από τον Μάρτιο κι έπειτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Σπάρτης, κάτοχοι γης με ελαιόδεντρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο συλλογής του καρπού, αν και η πρόοδος εξαρτάται από την έκταση, αλλά και τη γεωγραφική θέση των κτημάτων. Ορισμένοι παραγωγοί λένε ότι έχουν σχεδόν φτάσει στο τέλος του ελαιομαζέματος, όμως κάποιοι άλλοι θα «πατήσουν» και -τουλάχιστον- στον Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των ιδιοκτησιών εμφανίζουν πτώση της απόδοσης, ενώ κάποιες άλλες κινούνται οριακά στα περσινά επίπεδα. Κάποιοι ελαιοκαλλιεργητές δηλώνουν ικανοποιημένοι -τηρουμένων των συνθηκών- ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζονται σκεπτικοί, καθώς παρά τις καλές φετινές τιμές, το άγνωστο της νέας σεζόν τούς ανησυχεί.

Στο τραπέζι η αλλαγή
στον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς
Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ η ΕΡΤ, «o ανταγωνισμός στις δημοπρασίες επιδεινώνει τα ήδη προβληματικά δεδομένα της αγοράς, με την περσινή χαμηλή παραγωγή να οδηγεί σε αυξημένες τιμές. Στο προσκήνιο βρίσκεται η πρόταση Καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για αλλαγή στον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς, μέσω του “Υπέρπυκνου Συστήματος Φύτευσης”».

Όπως λέγεται, «το σύστημα, που έχει εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αναδεικνύεται ως η λύση για την αποτελεσματική παραγωγή ελαιολάδου. Με το 50% του παγκόσμιου ελαιολάδου να προέρχεται από αυτό το σύστημα, ο κόσμος αναρωτιέται αν είναι η σωτηρία για τη βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου».

Πηγή: https://lakonikos.gr

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

© Copyright 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας