Loading...
 Start Page
Δευτέρα 07 Ιαν 2013

Με αφορμή την διαβούλευση για το σχέδιο Π.Δ. «Χαρακτηρισμός ως προστατευόμενης της περιοχής Μαινάλου» το παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. απέστειλε στους συναρμόδιους φορείς παρατηρήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι:

Στην υπό εξέταση περιοχή του σχεδίου δεν περιλαμβάνεται το κατεστραμμένο από πυρκαγιά κομμάτι του Μαινάλου προς την πλευρά του Δήμου Μεγαλόπολης, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει, για το ίδιο ουσιαστικά οικοσύστημα δύο μέτρα και σταθμά. Επίσης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον υφιστάμενο, νόμιμα δομημένο οικισμό «Μουρτζιά» ο οποίος φαίνεται με το σχέδιο να εντάσσεται στην υψηλής προστασίας ζώνη Α1 και ζητείται να ληφθεί μέριμνα εξαίρεσης για αυτόν.

Όσον αφορά στις ζώνες Α1, Α2 καθώς και Β1 αναφέρεται πως η δυνατότητα κατασκήνωσης η οποία προβλέπεται με το διάταγμα θα πρέπει να εξεταστεί με πολλή προσοχή καθόσον αυξάνει τον κίνδυνο οι κατασκηνωτές να προβαίνουν σε ενέργειες μη επιτρεπτές κατά την διάρκεια παραμονής τους εντός της προστατευόμενης περιοχής. Επιπλέον γίνεται αναφορά πως σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να προβλεφθεί επέκταση υποδομών κατασκήνωσης εντός των ζωνών αν πρώτα δεν εξεταστούν οι δυνατότητες των ήδη υπαρχόντων υποδομών. Στα ίδια πλαίσια και όσον αφορά στην ζώνη Α2 γίνεται αναφορά πως η πρόβλεψη για ανέγερση και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων χειμερινού αθλητισμού δεν θα πρέπει να αφορά σε μεγάλης έκτασης επέκταση του υφιστάμενου χιονοδρομικού, σε διαφορετικό μάλιστα σημείο της περιοχής γιατί με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει με αποψίλωση σημαντική έκταση δάσους. Για την ίδια ζώνη Α2 το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αναφέρει πως η εγκατάσταση Α.Π.Ε. θα πρέπει να προβλεφθεί μόνο για την περίπτωση που αυτή δεν θα απαιτήσει σημαντικά συνοδά έργα όπως οδούς πρόσβασης, εκτεταμένα δίκτυα κ.α. τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντική επιβάρυνση στο δασικό οικοσύστημα. Σε κάθε περίπτωση οι επιτρεπόμενες παρεμβάσεις μέσα σε ζώνη προστασίας της φύσης θα πρέπει να βρίσκονται σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3937/2011.

Όσον αφορά στην βόσκηση γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα άμεσης εκπόνησης διαχειριστικού σχεδίου και μελέτης βοσκοϊκανότητας για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην αειφορία των βοσκήσιμων εκτάσεων αλλά και στην ομαλή άσκηση της κτηνοτροφίας. Για την περίπτωση της κτηνοτροφίας ζητείται να απαληφθεί η φράση «χωρίς παραπέρα επεμβάσεις» από την άσκηση της κτηνοτροφίας στην ζώνη Β2 καθόσον ένας τέτοιος περιορισμός μπορεί να στερήσει την δυνατότητα βελτιώσεων στις εγκαταστάσεις σταυλισμού που μπορεί να είναι απαραίτητες για την βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου και την λήψη κοινοτικών επιδοτήσεων.

Επίσης έγιναν παρατηρήσεις σχετικά με θέματα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τους μελισσοκόμους του όρους. Τέλος το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δήλωσε την αντίθεσή του στην δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης εντός της ζώνης Β1 και σε ακτίνα 500 μέτρων από οικισμούς και σε υψόμετρο κάτω των 1000 μέτρων καθόσον η δόμηση σε δάση και δασικές εκτάσεις δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με την δασική νομοθεσία. Επίσης σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση για την ζώνη Β2 εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα αυτής αλλά και για την αρτιότητα των δέκα στρεμμάτων καθώς και για το γεγονός ότι δεν προτείνονται μέγιστοι συντελεστές δόμησης και κάλυψης με εξαίρεση μόνο τις γεωργοκτηνοτροφικές αποθήκες και κανένα άλλο είδος κτίσματος.            

Τέλος το παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κάνει αναφορά για ακόμη μια φορά στο θέμα της σοβαρής υποστελέχωσης με δασολογικό επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό των δασικών υπηρεσιών της Αρκαδίας και ιδιαίτερα των Δασαρχείων Τρίπολης και Βυτίνας τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς οριακής λειτουργίας. Όσον αφορά στην εν γένει λειτουργία των φορέων διαχείρισης γίνεται σαφές πως αυτοί θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά στις δασικές υπηρεσίες που έχουν την τελική αρμοδιότητα σε όλα όσα περιγράφονται στο σχέδιο. Ζητούμενο είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, σημαντικός φορέας της οποίας είναι οι συναρμοδιότητες, επομένως θα πρέπει η δημιουργία φορέων και υπηρεσιών να γίνεται με ιδιαίτερη φειδώ και μόνο αν μέσα από αυτήν εξυπηρετείται η διευκόλυνση διαδικασιών που μέσα από έναν καθαρά δημόσιο φορέα μπορεί να συναντήσει αρκετές δυσκολίες.

Για την Διοικούσα Επιτροπή 

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

Copyright © 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας