Loading...
 Start Page
Παρασκευή 19 Ιαν 2024

Το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Αειφορικής Γεωργίας, διοργάνωσαν την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 στην Αγορά Αργυρή, στην Πάτρα, την 2η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών του ευρωπαϊκού έργου διαπεριφερειακής συνεργασίας (Interreg) με την διακριτική ονομασία ‘SMEOrigin’ και στόχο την παρουσίαση εργαλείων για την ενίσχυση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας, εστιάζοντας στη Μαυροδάφνη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι ομιλητές συζήτησαν για θέματα ανάδειξης του κρασιού σε γλυκιά και ξηρή οινοποίηση, για ζητήματα ποιότητας και προώθησης και εν εξελίξει ανταλλαγής γνώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας σε δείγμα επιχειρήσεων που παράγουν «Μαυροδάφνη» και προτάσεις για την υποστήριξη των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Καθ. Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, αναφέρθηκε στο αντικείμενο, τις δραστηριότητες και την πρόοδο υλοποίησης του έργου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της ενδυνάμωσης επιχειρήσεων και παραγωγών προκειμένου να παραμείνει η αγροτική οικονομία της Δυτικής Ελλάδας ανταγωνιστική. Ο Γεώργιος Καρέλας παρουσίασε την δράση ψηφιοποίησης του αρχείου της επιχείρησης «Οινική Γ. Καρέλας ΑΕ» και προτάσεις για την ενίσχυση του ΠΟΠ Μαυροδάφνη. Η Ιωάννα Γκολέμη παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου σχετικά με την ΠΟΠ Μαυροδάφνη, καθώς και στοιχεία για την κατανόηση της Πολιτικής Συνοχής στα πλαίσια του Interreg IVY. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος μίλησε για τα παραδείγματα και τους οδηγούς που είναι διαθέσιμα στους εταίρους του έργου, και αναφέρθηκε στις ενέργειες ανάπτυξης Εργαλειοθήκης για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ που θα παρουσιαστεί στην τελική της μορφή τον Μάιο του 2024. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με παραγωγούς ΠΟΠ Μαυροδάφνης και άλλων ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.

Παρεμβάσεις έκαναν οι οινοποιοί Άγγελος Ρούβαλης, πρόεδρος του Δικτύου Ποιότητας «Οινοξένεια», ο οποίος τόνισε τις ανάγκες καινοτομίας και υποστήριξης προς τους οινοποιούς και αμπελουργούς της περιοχής με σύγχρονα μέσα, κ. Ε. Αργυρόπουλος, κ. Ι. Κοτρώτσος, κ. Π. Κούκος, κ. Π. Μπαλτάς, κ. Ν. Σοφόπουλος, η οινολόγος κα. Μ. Σιαμπάνη, ο υπεύθυνος wine club κ. Β. Καπογιαννόπουλος, ενώ παρέμβαση σε σχέση με τον μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έκανε ο Στάθης Παπαχριστόπουλος.

Για την ενίσχυση και προώθηση του προϊόντος Μαυροδάφνη κατατέθηκαν προτάσεις μεταξύ των οποίων και η συγκρότηση Διεπαγγελματικής Ένωσης για το κρασί και Συνδέσμου Παραγωγών ΠΟΠ Μαυροδάφνης.

Πηγή: https://gnomip.gr

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

© Copyright 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας