Loading...
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεροκωστοπούλου 24,
Πλ.Γεωργίου, 26 221 Πάτρα
Τηλ.: 2610 621.346
Fax: 2610 222.377

Email: geotepel@otenet.gr,

          info@geoteepel.gr

Τρίτη 20 Ιούλ 2021
"ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ" ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Κλίκ για μεγέθυνση

Ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης καταρρέουν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς τα ορμητικά ποτάμια ξέσπασαν μέσω των λεκανών τους στη Γερμανία και το Βέλγιο, βυθίζοντας πόλεις, χτυπώντας παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε δέντρα και αφήνοντας τους Ευρωπαίους σοκαρισμένους στην ένταση της καταστροφής.

Μόνο λίγες μέρες πριν στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, μια περιοχή φημισμένη για το δροσερό καιρό της, έφτασε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με εκατοντάδες να πεθαίνουν από τη ζέστη. Στον Καναδά, η πυρκαγιά είχε κάψει ένα ολόκληρο χωριό. Η Μόσχα έφτασε στα όρια της από τις θερμοκρασίες ρεκόρ. Και αυτό το Σαββατοκύριακο τα βόρεια Βραχώδη Όρη, επλήγησαν από ένα ακόμη κύμα θερμότητας, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν σε 12 πολιτείες στην Αμερικανική Δύση.

Οι ακραίες καιρικές καταστροφές σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν αναδείξει δύο βασικά στοιχεία της επιστήμης και της ιστορίας. Ο κόσμος στο σύνολό του δεν είναι ούτε έτοιμος να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή, ούτε να ζήσει μαζί της. Τα γεγονότα της εβδομάδας έχουν πλέον καταστρέψει μερικά από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου, των οποίων η ευημερία επέτρεψε περισσότερους από έναν αιώνα καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου - δραστηριότητες που άντλησαν τα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα που ζεσταίνει τον κόσμο.

Δεν υπάρχει καν συνειδητοποίηση ότι η προσαρμογή είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε τώρα. Πρέπει να σώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. 

Εδώ όμως δημιουργούνται βασικά ερωτήματα και θεωρίες. Αλλάζει το κλίμα με ευθύνη δική μας και δεν έχουμε το χρόνο ή το χρήμα να προσαρμοστούμε, είναι το ένα. Και το άλλο, οι επαναλαμβανόμενες αναμενόμενες αλλαγές διαχρονικά στον πλανήτη που είναι ένα απόλυτα φυσικό φαινόμενο, απαιτούν την προσαρμογή του ανθρώπου στα νέα δεδομένα.

Ό,τι και να συμβαίνει πρέπει να σχεδιάσουμε νέα μοντέλα επιβίωσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέχρι σήμερα η πολυτέλεια να ζουν οι πολίτες όλοι σε ασφαλείς περιοχές. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας. Άλλωστε στην Ελλάδα έχουμε βιώσει πολλαπλά τραγικά γεγονότα φυσικών καταστροφών. Το βέβαιο όλων είναι ότι η κλιματική αλλαγή θα υπήρχε εξίσου έντονη ακόμα και χωρίς την παρουσία του ανθρώπου στη γη. 

Άρα μιλάμε για την περιβαλλοντική προσαρμογή στην επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή.  

Το σημαντικότερο όλων, είναι η αειφόρος διαχείριση του φυσικού πλούτου. Λίγα σε πολλούς και όχι πολλά στους λίγους. Επαναχρησιμοποίηση και όχι απλά ανακύκλωση.

 

Μιχαήλ Δ. Αντωνόπουλος
Ψαρών 16, Καλαμάτα 24100
Τηλ. 27210 94294
Κιν. 6944144295
mix.anton63@gmail.com
Γεωλόγος - Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος M.Sc.
Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελ. & Δ. Ελλάδος
Πρόεδρος ΑΣ Καλαμάτας
Δημοτικός Σύμβουλος

 
© Copyright 2010 - 2021 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας