Loading...
 Start Page
Πέμπτη 02 Φεβ 2012

Με αφορμή την συμμετοχή του παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας σε σύσκεψη στις εγκαταστάσεις του πρακτικού γεωργικού σχολείου ΑΧΕΠΑ Βέλου με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υποδομών προς όφελος της πρωτογενούς ανάπτυξης για την οποία τόσος λόγος γίνεται τελευταία, θέλουμε να αναδείξουμε το θέμα της εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του κληροδοτήματος αυτού.   

Στην περιοχή του Δήμου Βέλου  - Βόχας υπάρχει έκταση που καλύπτει το προαναφερθέν κρατικό κτήμα Βέλου η οποία ξεπερνά τα 40 στρέμματα μέσα σε μια περιοχή με καθαρά παραγωγικά χαρακτηριστικά. Σε  άμεση γειτνίαση με την έκταση αυτή βρίσκονται οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου οργανισμού ΕΛΟΓ ο οποίος μεταξύ άλλων είναι επιφορτισμένος με την εκπαίδευση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα. Αυτή την στιγμή η έκταση αυτή παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη μη ικανοποιώντας τους θεμελιώδεις στόχους του κληροδοτήματος. Επιπλέον ασκούνται κατά καιρούς πιέσεις για την αλλαγή της χρήσης του χώρου στα πλαίσια οικιστικής εκμετάλλευσής του.

Προκειμένου ο χώρος να μπορέσει να ικανοποιήσει τον σκοπό για  τον οποίο δωρήθηκε από τους ομογενείς συντάχθηκε πρόταση η οποία αφορά στην δημιουργία στον χώρο αυτό πρότυπου αμπελώνα με διττό σκοπό. Αφενός την συλλογή και διατήρηση των καλλιεργουμένων στην Πελοπόννησο ποικιλιών αμπέλου και αφετέρου την δημιουργία πρότυπου επισκέψιμου αμπελώνα. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θεωρώντας ότι η δημιουργία υποδομών επιστημονικής υποστήριξης της παραγωγής είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια στηρίζει την πρόταση αυτή αφού μέσα από αυτήν ικανοποιούνται διάφοροι στόχοι όπως:

1. Συλλογή και διατήρηση του αμπελουργικού φυτικού υλικού σε επίπεδο περιφέρειας Πελοποννήσου με την τόσο σημαντική αμπελοκαλλιέργεια. Με δεδομένο ότι οι απαιτήσεις της αγοράς μεταβάλλονται και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις αυτές, η διατήρηση του πολλαπλασιαστικού υλικού το οποίο μπορεί να αποτελέσει την βάση γενετικής βελτίωσης πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Η διατήρηση της βιοποικιλότητας στην οποία περιλαμβάνονται ακόμη και οι τοπικοί πληθυσμοί πρέπει να τύχει προσοχής, ιδιαίτερα για την περιοχή της Κορινθίας και της Πελοποννήσου οι οποίες είναι ταυτισμένες με την καλλιέργεια της αμπέλου

2. Δημιουργία ενός πρότυπου αμπελώνα άμεσα προσβάσιμου από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αναγκαίας κουλτούρας για την προσέλκυση νέων στην πρωτογενή παραγωγή η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια απαξιώθηκε με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή η χώρα μας να είναι διατροφικά εξαρτημένη. Επιπλέον μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει χώρο άντλησης ιδεών για τους γεωτεχνικούς αφού θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρούν διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και χώρο πρακτικής άσκησης για επαγγελματίες και ερασιτέχνες αμπελουργούς

3. Ανάδειξη της Κορινθίας ως περιοχής προτεραιότητας σε ό,τι έχει σχέση με την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε συνδυασμό με την σχολή της Νεμέας, η Κορινθία μπορεί να αποτελέσει νομό προτεραιότητας για το αμπέλι, στα πλαίσια και της δημιουργίας του καλαθιού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

4. Η αξιοποίηση του χώρου αυτού θα αποτελέσει το καλύτερο εχέγγυο για την διαφύλαξη του χαρακτήρα του και την αποφυγή αλλαγής της χρήσης του προσφέροντας με αυτό τον τρόπο έναν πνεύμονα πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό.

Επειδή όλα τα τελευταία χρόνια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης της χώρας μας γίνεται πολύς λόγος για την απουσία παραγωγής, είναι αυτή μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την επανασύσταση δομών οι οποίες σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και με την επιστημονική στήριξη αυτού με σκοπό την συμπίεση του κόστους και την διατήρηση της Ελληνικής ποιοτικής ταυτότητας που θα καταστήσει τα προϊόντα μας ανταγωνιστικότερα σε ένα παγκοσμιοποιημένο εμπορικά περιβάλλον. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας προτίθεται να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή σε επίπεδο Πελοποννήσου και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αντιμετωπίσουν θετικά την προσπάθεια αυτή ώστε όχι μόνο να δημιουργηθούν οι υποδομές αλλά και να μπορέσουν να λειτουργήσουν στην συνέχεια αδιάλειπτα.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Της Δ.Ε. Π.Π.Δ.Σ.Ε.

                                 Σ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ                                    

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

© Copyright 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας