Loading...
 Start Page
Τρίτη 01 Φεβ 2011

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Λακωνίας επιθυμεί να θέσει υπ' όψη σας τις θέσεις του για την αξιοποίηση των Γεωπόνων των Καλλικρατικών Δήμων και ιδιαίτερα ενόψει της σύνταξης και κατάρτισης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Με τον Ν. 3463/06 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» και τον Ν. 3852/10 «Καλλικράτης» έχουν προστεθεί (ή θα προστεθούν μετά την πάροδο 2 ετών) στους Δήμους σχεδόν όλες οι αρμοδιότητες της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης (Δ/νσης Γεωργίας), της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων, της Δ/νσης (Τμήματος) Περιβάλλοντος, της Δ/νσης Αλιείας και της Δ/νσης Υγιεινής της Ν.Α. Λακωνίας

Όπως γνωρίζετε από 1-1-2011 υπηρετούν στους Δήμους του Νομού Λακωνίας πολλοί Γεωπόνοι Π.Ε. και Τ.Ε. Γεωπονίας. Υπάρχει επομένως διαθέσιμο ένα ευρύτατο πεδίο γνώσεων και εμπειριών σε θέματα που αφορούν τον αγροτικό χώρο, το περιβάλλον, το αστικό πράσινο, την διαχείριση προγραμμάτων κ.α.

Οι Δήμοι του Ν. Λακωνίας είναι καθαρά αγροτικοί. Η βάση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού είναι το φυσικό και αγροτικό περιβάλλον, ενώ το πράσινο εντός του αστικού ιστού -αλλά όχι μόνο, π.χ. εντός των αρχαιολογικών χώρων- συμβάλλει τα μέγιστα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Οι προτάσεις μας για την Οργάνωση των Εσωτερικών υπηρεσιών των Δήμων, σε ότι αφορά τους Γεωπόνους, είναι οι εξής:

  • 1) Συμμετοχή του Γεωτεχνικού προσωπικού στη μονάδα Προγραμματισμού. Οι Γεωπόνοι διαθέτουν την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία και ως εκ τούτου προτείνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής τους στη σχετική υπηρεσιακή μονάδα και μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να προΐστανται στην εν λόγω υπηρεσία και να κρίνονται ισότιμα με συναδέλφους άλλων Π.Ε. ειδικοτήτων.
  • 2) Δημιουργία μίας ενιαίας Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος που θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες Αγροτικής Ανάπτυξης, Φυσικού Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας. Στην Δ/νση αυτή θεωρούμε ότι πρέπει να προΐσταται Π.Ε. Γεωτεχνικός και να συμπεριλαμβάνει τα κάτωθι Τμήματα και κάτωθι αρμοδιότητες:

i) Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας, Κτηνιατρικής με

  • - Αρμοδιότητες Αγροτικής Ανάπτυξης. Εδώ εντάσσονται όλες οι αρμοδιότητες του Αρ. 94 παρ. 5 του Ν. 3852/2010 και οι επιπλέον αυτών που σύμφωνα με το Πρότυπο 2 ΟΕΥ (Υπ. Εσωτερικών) αποδίδονται στα προτεινόμενα εκεί Τμήματα Αγροτικής Παραγωγής & Αλιείας, οι αρμοδιότητες περί ελέγχου στην πρωτογενή παραγωγή και στα προϊόντα των Λαϊκών Αγορών, η προστασία φυτικής και ζωικής παραγωγής, κ.ά. Στις σχετικές αρμοδιότητες των Δήμων υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης δημιουργικών δράσεων που μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη και στην υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
  • - Αρμοδιότητες Ασφάλειας τροφίμων & Υγιεινής εγκαταστάσεων. Περιλαμβάνει αρμοδιότητες σχετικά με την Ασφάλεια τροφίμων, τη Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων, την Υγιεινή εκμεταλλεύσεων και εγκαταστάσεων παραγωγής τροφίμων & ζωοτροφών, κλπ.
  • - Αρμοδιότητες σύνδεσης Πρωτογενούς παραγωγής με τουριστικό προϊόν και Εκπαίδευσης σε σχέση με Αγροτική Ανάπτυξη. Ενδεικτικά: Σύνδεση πρωτογενούς παραγωγής και προϊόντων αυτής και του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου με το Τουριστικό προϊόν. Ανάπτυξη Αγροτουρισμού και Τουρισμού Υπαίθρου. Εξωστρεφής προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής και των τοπικών-παροδοσιακών προϊόντων αυτής. Εκπαίδευση ενηλίκων, ιδιαίτερα σε θέματα σχετιζόμενα με την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, την Αγροτική Ανάπτυξη και την Ασφάλεια & Υγιεινή τροφίμων και εγκαταστάσεων. Κ.ά.

i) Τμήμα Περιβάλλοντος & Πρασίνου με

  • - Αρμοδιότητες Εγγείων Βελτιώσεων. Περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με την άμβλυνση των διαρθρωτικών προβλημάτων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε σχέση με τους βασικούς παραγωγικούς πόρους (άρδευση, αναδασμοί, αγροτική οδοποιία κλπ.). Και γενικότερα η διαχείριση των υδάτων σε επίπεδο Δήμου.
  • - Αρμοδιότητες Φυσικού Περιβάλλοντος. Εδώ εντάσσεται μια σειρά από αρμοδιότητες, ορισμένες από τις οποίες είναι η διαχείριση των υδάτων (βάσει και της σχετικής Οδηγίας 2000/60), η διαχείριση, προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας και των βιοτόπων, η περιβαλλοντική αποκατάσταση χώρων ΧΑΔΑ, η εφαρμογή προγραμμάτων «λιπασματοποίησης» και ενέργειας από οργανικά απόβλητα & υπολείμματα, οι έλεγχοι περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τήρησης περιβαλλοντικών όρων. Κ.ά. Σημειώνουμε ότι οι ιδιώτες Γεωπόνοι μπορούν βάσει του Νόμου να συντάσσουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Κατηγ. 27) και έτσι και στα πλαίσια του Δήμου οι Γεωπόνοι (Π.Ε.) δύνανται να γνωμοδοτούν επί των Περιβαλλοντικών Όρων ιδιωτικών έργων καθώς και δημόσιων έργων που προγραμματίζονται από άλλους φορείς στα όρια του Δήμου. Επίσης να επιβλέπουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά την κατασκευή και λειτουργία των παραπάνω έργων. Να επιβλέπουν τις περιβαλλοντικές μελέτες που αναθέτει ο Δήμος και να επιβλέπουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για τα έργα αυτά. Να στηρίζουν τεχνικά όλη την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων και δραστηριοτήτων του Δήμου.
  • - Αρμοδιότητες Πρασίνου. Εδώ εντάσσονται όλες οι σχετικές με το αστικό και περιαστικό πράσινο και με τους ελεύθερους χώρους (π.χ. παιδικές χαρές, χλοοτάπητες γηπέδων) αρμοδιότητες καθώς και η μελέτη και η κατασκευή σχετικών έργων.
  • - Αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας. Οι αρμοδιότητες αυτές σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση του φυσικού και γεωργικού περιβάλλοντος (πυρκαγιές, πλημμύρες, παγετοί, ΠΣΕΑ, κλπ) καθώς και με τη διαχείριση του αστικού πρασίνου (π.χ. πτώσεις κλάδων).

Εν κατακλείδι, δηλώνουμε τη διαθεσιμότητα να σας συνδράμουμε κατά τις διαδικασίες μελέτης και σύνταξης των Ο.Ε.Υ. των Δήμων και θεωρούμε επιβεβλημένη την ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες αυτές του Συλλόγου Γεωπόνων, ως θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τον επιστημονικό κλάδο των Γεωπόνων Π.Ε.

Με τιμή 

     Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γραμματέας

 Αραχωβίτης Σταύρος                                                          Γιαννακάκη Ειρήνη

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

© Copyright 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας