Loading...
 Start Page
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ "ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ": "ΤΙ (ΝΑ) ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ 2021 ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ"
Κλίκ για μεγέθυνση
Παρασκευή 08 Ιαν 2021
Mια χρονιά προκλήσεων και αλλαγών προμηνύεται το 2021 για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» ζήτησε από εκπροσώπους από όλο το αναπτυξιακό-οικονομικό φάσμα της περιοχής να καταθέσουν τις προβλέψεις τους αλλά και τους προβληματισμούς τους, για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται από εδώ και στο εξής. Κοινή συνισταμένη, η ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί κάνουν δύσκολη την επιβίωσή τους. Επιπρόσθετα τίθεται το ζήτημα να μπορέσει η περιοχή να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της και να δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, που είναι προαπαιτούμενο για την μετά-πανδημίας εποχή. Μεταξύ άλλων που αρθρογραφούν στο symboulos.gr είναι και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Θανάσης Πετρόπουλος.
Ακολουθεί το άρθρο του Προέδρου του Παραρτήματος Πελοποννήσου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο φύλλο της εφημερίδας στις 8-1-2021.

Τι (να) αναμένουμε το 2021 για τη γεωργία της περιοχή μας.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά που δημιούργησε ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία και διαμόρφωσε νέες σκέψεις και συμπεριφορές. Συλλέξαμε εμπειρίες και διδάγματα προσαρμογής. Η νέα χρονιά ξεκινά με αισιοδοξία ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ανακάλυψη του εμβολίου γεννά ελπίδες για επιστροφή στην κοινωνικότητα και για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να πιστέψουμε πως θα λειτουργήσει σαν το ελιξίριο που θα γιατρέψει όλες τις παθογένειες των προηγούμενων χρόνων.

Η Ελληνική γεωργία όπως και στη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, έτσι και στη σημερινή υγειονομική κρίση, έδειξε τεράστια αντοχή και προσαρμοστικότητα. Αναζητώντας δίκτυα διακίνησης, μπόρεσε και κάλυψε την πώληση των προϊόντων. Ενδεικτικό της προσαρμοστικότητάς της είναι το παράδειγμα της φράουλας, που παρά των δυσκολιών μεταφοράς προς τη Ρωσία, αξιοποίησε τα δίκτυα της πρώτης κρίσης και κάλυψε την πώληση των παραγόμενων προϊόντων σε ικανοποιητικές τιμές.

Ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν να είναι ένας κρίκος στην αδύναμη αλυσίδα της Ελληνικής Οικονομίας. Όταν ένας κρίκος σπάσει, συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Εξαιτίας των περιορισμών στην εστίαση και τον τουρισμό υπήρξαν γεωργικά προϊόντα που δέχτηκαν αρκετά μεγάλη πίεση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το κρασί και το ψάρι που καταναλώνονται κυρίως μέσω της εστίασης. Συμπερασματικά, η υγειονομική κρίση διδάσκει για την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της οικονομίας.

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα δεν γίνεται με ευχές. Θέλει γενναία χρηματοδότηση. Το 2021 βρίσκονται σε διαβούλευση πολλά σχέδια οικονομικής ανάκαμψης: Η Νέα ΚΑΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Πράσινη Συμφωνία, η μελέτη Πισσαρίδη, τα περιφερειακά σχέδια για την κλιματική αλλαγή.

Είναι μια μεταβατική περίοδος και οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα διαμορφώσουν τη νέα εποχή. Στην περιοχή μας υπάρχουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που αναζητούν λύσεις. Το 2021 αναμένουμε να είναι η χρονιά διεκδικήσεων και σχεδιασμού αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η πανδημία ανέδειξε αυτονόητες αλήθειες. Η εργασία στο χωράφι δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τηλεργασία και οι αγροτικές εργασίες δεν έχουν περιθώρια αναβολής. Οι νέες πρακτικές που εισήγαγε η πανδημία στην εργασία, άλλαξαν νοοτροπίες χρόνων, βοήθησαν να εξοικειωθούν οι Έλληνες με τις διαδικτυακές εφαρμογές. Η γεωργία οφείλει να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Στην περιοχή μας υπάρχει το Πανεπιστήμιο Πατρών και αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία. Η γεωργία είναι το πεδίο εκείνο, όπου καινοτόμες εφαρμογές ευφυούς γεωργίας μπορούν να βρουν εφαρμογή.

Η πανδημία μας υπενθύμισε με βίαιο τρόπο, πως η πορεία στη ζωή δεν είναι γραμμική. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση καθημερινά για να μην χάνουμε τις ευκαιρίες που έρχονται. Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα είναι η νέα ευκαιρία για την περιοχή και αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας. Ας ελπίσουμε ότι το παλιό έτος θα είναι διδακτικό, δεν θα καταγράψει άλλες χαμένες ευκαιρίες ώστε το νέο έτος να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα.

 

Αθανάσιος Πετρόπουλος

Πρόεδρος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου

Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

© Copyright 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας