Loading...
 Start Page
Τετάρτη 08 Φεβ 2017

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε πρόσκληση με την οποία καλεί τους αναγνωρισμένους φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και Ομάδες Παραγωγών, και Συνεταιρισμούς και λοιπά συλλογικά νομικά πρόσωπα που διαθέτουν νομική υπόσταση και ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες οι ίδιοι ή/και τα μέλη τους να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία» του ΠΑΑ 2014 -2020.

Στόχος της Δράσης

Στόχος της δράσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση της παρεχόμενης τεχνικής υποστήριξης των κτηνοτρόφων σε όλες τις αγροτικές περιοχές της Χώρας, για τη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η βιώσιμη διαχείριση αυτών των πόρων και αφετέρου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.

Η δράση συνεισφέρει στη περιοχή εστίασης 4Α «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, και εντός των περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, της γεωργίας υψηλής φυσικής αξίας και της κατάστασης των ευρωπαϊκών τοπίων».

Γεωγραφικές περιοχές εφαρμογής και Πιστώσεις - Χρηματοδότηση

Η Δράση εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. Η δημόσια δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε δεκαεφτά εκατομμύρια ευρώ (17.000.000€).

Είδος παρεχόμενων ενισχύσεων

Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται καθώς και οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της Δράσης, αναφέρονται αναλυτικά στις αριθ. 481/667036/09-06-2016 (ΦΕΚ 1994/01-07-16) και 19/3696/12-01-2017 (ΦΕΚ 193/27-01-2017) Αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορούν τις ακόλουθες ενέργειες:

Α. Συλλογή -τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση-διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.

Β. Ατομικό έλεγχο της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν ελέγχους που διενεργεί ο ιδιοκτήτης.

Γ. Ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%. Η ενημέρωση θα έχει τη μορφή θεωρητικής και πρακτικής ενημέρωσης των έμμεσα ωφελούμενων κτηνοτρόφων από την υλοποίηση της Δράσης του δικαιούχου και θα αφορά:

• στη διάδοση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού,

• στη σωστή διαχείριση των ποιμνίων και αγελών,

• σε οργανωτικά θέματα για την εφαρμογή της Δράσης.

Τα σεμινάρια ή οι ημερίδες θα πραγματοποιούνται μέχρι τρεις φορές ανά έτος και ανά δικαιούχο και μπορούν να λάβουν χώρα και στα πλαίσια Ζωοτεχνικών εκθέσεων.

Δ. Γονοτυπικό έλεγχος αιγοπροβάτων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή, ώστε να μειωθεί η συχνότητα τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.

Ειδικότερα:

1. Για γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση της φυλής, θα γονοτυπούνται τα αρσενικά, τα θηλυκά 1ης γαλακτικής περιόδου και τα θηλυκά με αποδόσεις που υπερβαίνουν το μέσο όρο γαλακτοπαραγωγής.

Επίσης, μπορούν να γονοτυπούνται νεαρά ζώα που προορίζονται για αναπαραγωγή και προέρχονται από ετερωζύγωτους γονείς που φέρουν ανθεκτικά αλληλόμορφα σημαντικά για τη διατήρηση της φυλής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του δικαιούχου στη Ενέργεια Α της Δράσης 10.2.1.

2. Για γονίδια που σχετίζονται με τη διατήρηση και αξιοποίηση των φυλών προβάτων, υποβάλλεται με το φάκελο υποψηφιότητας του δικαιούχου, συγκεκριμένη πρόταση ως προς τα γονίδια που θα ελεγχθούν, τον αριθμό των ζώων και τη σκοπιμότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του δικαιούχου στις Ενέργειες Α και Β της Δράσης 10.2.1.

Διάρκεια Πράξεων

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των ενεργειών που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε τρία έτη, με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης μπορεί να είναι μικρότερη των τριών ετών στις περιπτώσεις που ο χρόνος που υπολείπεται για το τέλος υλοποίησης της Δράσης είναι μικρότερος της τριετίας, αλλά δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δύο έτη. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της Δράσης μπορεί να είναι μικρότερη των τριών ετών σε περίπτωση μη επάρκειας των διαθέσιμων πιστώσεων.

Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις, οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση για παράταση υλοποίησης της Δράσης, υποβάλλοντας αίτηση τροποποίησης της αρχικής απόφασης έγκρισης σύμφωνα με το άρθρο 21 της με αριθ. πρωτ. 481/66703/ 9-6-2016 Υπουργικής Απόφασης, έως τον Οκτώβριο του 2022. Η εν λόγω αίτηση τροποποίησης για παράταση, κατατίθεται την τελευταία περίοδο υποβολής του άρθρου 21 πριν τη λήξη υλοποίησης της Δράσης.

Περίοδος και Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων Στήριξης

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου και από την 1η έως της 31η Ιουλίου κάθε έτους μέχρι και το 2020.

Κατ’ εξαίρεση, η πρώτη υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται σε διάστημα ενός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι,προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της παρούσας, υποβάλλουν προς τον ΕΦΔ, ηλεκτρονικά την αίτηση στήριξής τους, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ) που λειτουργεί στον ιστότοπο www.opsaa.gr/RDIIS Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της Αίτησης Στήριξης θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή στον εν λόγω ιστότοπο.

Για την απόκτηση πρόσβασης στο ΟΠΣΑΑ, οι υποψήφιοι πραγματοποιούν ηλεκτρονική εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) στον σύνδεσμο «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ», όπου βρίσκονται αναρτημένες και οι σχετικές οδηγίες.

Εφόσον η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, παίρνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της αίτησης στο ΟΠΣΑΑ, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίησή της, ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν, εντός ενός μηνός από τη δημοσίευσης της παρούσας, να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας αυτοπροσώπως ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο, στο αρμόδιο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, ανάλογα με την περιοχή δραστηριοποίησης του ενδιαφερόμενου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης σε μορφή pdf:

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Aigoprobata/prosklhsh_genetikoi_poroi300117.pdf 

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

© Copyright 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας