
Λίστα αντικειμένων

Εφαρμογή συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης του αρδευτικού νερού, καθώς και οικονομικής και εμπορικής διαχείρισης σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) θα εφαρμόσει το προσεχές διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθώς η συγκεκριμένη απόφαση πήρε πρόσφατα το «πράσινο» φως από την Περιφερειακή Επιτροπή και σταδιακά θα πάρει τον δρόμο της υλοποίησης, με πρώτο βήμα την τη διενέργεια ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού κάτω των ορίων, για την υλοποίηση του έργου.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας «Σκοπός του έργου είναι, μέσω της προμήθειας των κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων, να επιτευχθεί η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος του δικτύου του αρδευτικού νερού, καθώς και η άρδευση των καλλιέργειών σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες ανάγκες των φυτών. Επιπλέον το έργο στοχεύει στην εξασφάλιση της ομαλής οικονομικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κείμενου θεσμικού πλαισίου καθώς και ο έλεγχος και βελτίωση της εισπραξιμότητας των εσόδων που προέρχονται από την άρδευση.
Η χρήση του συστήματος Διαχείρισης Αρδευτικού Νερού επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό των εξατμισοδιαπνευστικών απαιτήσεων των καλλιεργειών της περιοχής ενδιαφέροντος, καθώς και τον εντοπισμό των ευαίσθητων σε νερό σταδίων ανάπτυξης των φυτών, με σκοπό τον προγραμματισμό των αρδεύσεων και την κάλυψη των αναγκών κατά τις περιόδους έντονης ανάπτυξης. Το σύστημα παρέχει μια εκτίμηση του όγκου του νερού που απαιτείται για να εξυπηρετηθούν οι καλλιέργειες της περιοχής ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο, είναι εφικτή η βέλτιστη διανομή και κατανομή του νερού, ακόμη και κατά την περίοδο των αυξημένων αναγκών σε νερό των καλλιεργειών».
Το συγκεκριμένο σύστημα θα εγκατασταθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οποία θα είναι και ο διαχειριστής του συστήματος και πιλοτικά σε τρεις Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), προκειμένου να εξασφαλίζεται: α) η πλήρης παρακολούθηση και ο έλεγχος του αρδευτικού νερού (συγκέντρωση τεχνικών στοιχείων και στοιχείων λειτουργίας των εγγειοβελτιωτικών έργων, ορισμός ζωνών εγγειοβελτιωτικών έργων, καθορισμός του τρόπου λειτουργίας και εκμετάλλευσης των ζωνών εγγειοβελτιωτικών έργων, προγραμματισμός άρδευσης κ.λ.π), καθώς και β) ο πλήρης έλεγχος της ομαλής οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης των ανωτέρω Οργανισμών (θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, έγκριση ισολογισμών, προϋπολογισμών, διενέργεια διαδικασιών για την συγκρότηση Προσωρινών Διοικουσών Επιτροπών, η έγκριση του καταστατικού, του κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας και του κανονισμού λειτουργίας και συντήρησης των έργων των ΟΕΒ κ.λ.π).
Το έργο περιλαμβάνει την:
1.Προμήθεια και θέση σε παραγωγική λειτουργία, Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικής Διαχείρισης καθώς και Διαχείρισης Αρδευτικού νερού και Έκδοσης λογαριασμών.
Α. Θα παρέχονται βασικές δυνατότητες για : Την Διαχείριση αιτήσεων άρδευσης Την Καταγραφή όλων των καταναλωτών/αγροτών Την Διαχείριση περιόδων χρεώσεων Την Καταγραφή ενδείξεων μετρητών Τον Υπολογισμός χρεών σε περίοδο Την Διαχείριση δικαιολογητικών με δυνατότητα επισύναψής τους Στοιχεία των αγροτών, καλλιεργειών, πληρωμών, υδρομέτρων κλπ Διαχείριση Περιόδων Χρέωσης Διακοπές Επανασυνδέσεις Ενημέρωση ενδείξεων – Μετρήσεων από ΗΜΧ Αναφορές Ενδείξεων (αναλυτική και συγκεντρωτική, ανά διαδρομή κλπ) Υπολογισμός Λογαριασμού λόγω αλλαγής Χρεώστη Διαχείριση Εισπράξεων από λογαριασμούς, προκαταβολές, πιστωτικά σημειώματα, διακανονισμοί κλπ Πληρωμές μέσω ΔΙΑΣ & ΕΛΤΑ – Ρυθμίσεις οφειλών αγροτών Προβολή και εξόφληση λογαριασμών μέσω διαδικτυακής πύλης η οποία θα έχει άμεση διαλειτουργικότητα με το εν λόγω ΟΠΣ Πλήθος αναφορών (υπόλοιπα, απογραφικά στοιχεία, ισοζύγια)
2. Προμήθεια και θέση σε παραγωγική λειτουργία συστήματος Διαχείρισης Αρδευτικού Νερού
Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο μέσω μίας διαδικτυακής εφαρμογής γεωχωρικών δεδομένων (Web-GIS) που θα εξυπηρετεί την αποθήκευση, επεξεργασία και διαμοιρασμό των αντίστοιχων δεδομένων. Το σύστημα θα υποστηρίζει την διασύνδεση με υπάρχουσα υποδομή (υπάρχον σύστημα/πλατφόρμα διαχείρισης/ERP). Θα αποτελείται από έναν εξυπηρετητή γεωγραφικών δεδομένων (GIS Server) συνδεδεμένο με ένα σύστημα γεωχωρικής βάσης δεδομένων την οποία χρησιμοποιεί ως πηγή των θεματικών επιπέδων πληροφορίας (layers). Οι λειτουργίες του συστήματος είναι:
- Εκτίμηση των αναγκών των καλλιεργειών σε νερό
- Καταχώρηση Αγροτεμαχίων και τοπολογίας αρδευτικού δικτύου
- Ημερολόγιο Αγρού και
- Πρόγνωση καιρού.
Πηγή: https://www.patrisnews.com


