Loading...
 Start Page
Τρίτη 01 Οκτ 2024
Στα 680 δισ. κυβικά μέτρα τα κοιτάσματα αερίου στην χώρα - Υπερκαλύπτουν τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση.

Στην πρώτη επίσημη συντηρητική εκτίμηση ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, η ΕΔΕΥΕΠ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2023 και αναφερόμενη στον απολογισμό των δράσεων της για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα παρουσιάζει προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου.

Η ΕΔΕΥΕΠ υπό τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023 της εταιρείας αναφέρει ως προς το μέγεθος των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο):

«Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας».

To Kατάκολο και οι γύρω περιοχές

Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)».

Η φάση ανάπτυξης ενός οικονομικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος περιλαμβάνει την περίοδο μετά την ανακάλυψή του και καταδεικνύει ποια θα είναι τα απαραίτητα βήματα κι οι διαδικασίες ώστε αυτή η ανακάλυψη να περάσει σε φάση παραγωγής.

Tα σημαντικά στοιχεία για το κοίτασμα του Κατακόλου

 

Το κοίτασμα του Κατακόλου, ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και είναι έως σήμερα η μοναδική περιοχή στη Δυτική Ελλάδα με αποδεδειγμένη ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα ανακτήσιμα αποθέματα υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια boe. Πιο συγκεκριμένα, η υπεράκτια περιοχή έχει επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η χερσαία περιοχή είναι πολλά υποσχόμενη για ρηχές ανακαλύψεις βιογενούς αερίου.

Τον Αύγουστο του 2016 ο Μισθωτής προχώρησε στη γνωστοποίηση της εκμεταλλευσιμότητας του κοιτάσματος «Δυτικό Κατάκολο» και εισήλθε σε μία 25ετή άδεια εκμετάλλευσης.

Η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει κατόπιν εγκρίσεως της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αν υπάρξει αυτή, κάτι που τη δεδομένη στιγμή δεν φαντάζει ιδιαίτερα εύκολο λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών.

Σε σχέση με τις 8  αδειοδοτημένες περιοχές εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, για το Κατάκολο και την ευρύτερη περιοχή, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Μπλοκ 10»

Βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου. Τα βάθη του νερού κυμαίνονται από 500 μ. έως 2.500 μ. Το αποδεδειγμένο πετρελαϊκό σύστημα στη γειτονική αδειοδοτημένη περιοχή του Δυτικού Κατακόλου, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό επιφανειακών φυσικών διαφυγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, καθιστούν το «Μπλοκ 10» ως μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα περιοχή.

Επιπλέον, έχουν ανακαλυφθεί αρκετά πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλβανία, τα οποία ανήκουν στην ίδια ζώνη πτυχώσεων και επωθήσεων και έχουν τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά.

 

Τα blocks όπου έγιναν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανόν να κρύβουν τα αποθέματα αερίου 680 δισ. κυβικών μέτρων

 

Στις αρχές του 2022 πραγματοποιήθηκε ένα νέο πρόγραμμα πρόσκτησης δισδιάστατων (2D) γεωφυσικών δεδομένων στο «Μπλοκ 10», συνολικού μήκους γραμμών 1.200 χλμ. Επιπλέον, στις αρχές του 2023 ολοκληρώθηκε η πρόσκτηση 2430 τ. χλμ. τρισδιάστατων (3D) γεωφυσικών δεδομένων.

 «Μπλοκ 2»

Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χλμ. δυτικά της Κέρκυρας. Το δυτικό όριο είναι το θαλάσσιο όριο Ελλάδας-Ιταλίας. Τα βάθη του νερού κυμαίνονται από 500 μ. έως 1.500 μ. και η περιοχή ανήκει στη γεωλογική ενότητα της Απούλιας πλατφόρμας. Η ύπαρξη επιβεβαιωμένου πετρελαϊκού συστήματος στη Δυτική Ελλάδα (Δυτικό Κατάκολο) και στην Αδριατική Θάλασσα καθιστούν την εν λόγω περιοχή ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Το 2022 έγινε πρόσκτηση 2244 τ. χλμ. Τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων.

Oι ολοκληρωμένες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες

Η ΕΔΕΥΕΠ μιλά επίσης για το πρόγραμμα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν το 2023: «Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές υπεράκτιες έρευνες της χώρας  την τελευταία επταετία και τον Ιούλιο του 2023 η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης  φάσης εξερεύνησης στις υπεράκτιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» και την απόφαση του Μισθωτή να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών.
Συνολικά, έως σήμερα η ΕΔΕΥΕΠ έχει πλέον επιβλέψει συνολικά οκτώ θαλάσσιες σεισμικές έρευνες, βασιζόμενες στο έτος ορόσημο του 2022 κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι υψηλότερες επενδύσεις σε έρευνα που έγιναν ποτέ στον ελληνικό τομέα upstream. Όλες οι έρευνες έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με νέα, αυστηρότερα, περιβαλλοντικά πρότυπα που πληρούν ή ξεπερνούν τα κριτήρια αναφοράς για τα «καλύτερα διεθνή πρότυπα», τονίζει η αρμόδια εταιρεία για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, «με σκοπό την πιθανή  λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024», υπογραμμίζει η εταιρεία αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για τη λήψη επενδυτικής απόφασης.

Η πιθανότητα λήψης επενδυτικών αποφάσεων για ερευνητική γεώτρηση

Και σε άλλο σημείο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2023, τονίζεται σχετικά με την πιθανότητα λήψης επενδυτικών αποφάσεων για ερευνητική γεώτρηση: «Μετά το 2022, που ήταν έτος ορόσημο για το επίπεδο των επενδύσεων σε
γεωφυσικές έρευνες, το φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση όλων των σχετικών προγραμμάτων εξερεύνησης συνεχίστηκε το 2023. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία επτά θαλάσσιες γεωφυσικές (σεισμικές) έρευνες. Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων ερευνών στις αρχές του έτους, κατά το υπόλοιπο του 2023 οι Μισθωτές των υπεράκτιων οικοπέδων εξερεύνησης εστίασαν κυρίως στην επεξεργασία του μεγάλου όγκου των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων.
Το 2023 ήταν επομένως έτος προετοιμασίας ενόψει των αποφάσεων των επενδυτών για πιθανές εξερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν εντός του 2024. Η επεξεργασία και η ερμηνεία (η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων θα επιτρέψει την επαναξιολόγηση του μεγέθους, της έκτασης και του ρίσκου πιθανών γεωτρητικών στόχων για τις υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης, Μπλοκ 2, Μπλοκ 10 και Ιόνιο μπλοκ», επισημαίνει η ΕΔΕΥΕΠ σχετικώς.

Πηγή: https://www.patrisnews.com
 
 
 
 
 

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

Copyright © 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας