Loading...
 Start Page
ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ COVID-19 ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Παρασκευή 17 Ιούλ 2020

Το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουλίου τ.ε. στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου, ο Σπυρίδων Φλώρος, Αντιδήμαρχος Αγρινίου, η Ελένη Πετρούλα, Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, η Χριστίνα Τσιχριτζή, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ, ο Αθανάσιος Πετρόπουλος, Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η Βασιλική Καράπαπα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Γεώργιος Κοντογιάννης, εκπρόσωπος της ΠΟΓΕΔΥ, ο Σταύρος Βέρρας, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ, ο Σάββας Βλάχος, Αν. Διευθυντής ΔΑΟΚ, η Αριστέα Χείρα, Διευθύντρια ΔΑΟ Αγρινίου κ.λπ..

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν τα προβλήματα που αναφέρονται στη διάθεση και την προώθηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής (βρώσιμες ελιές, ελαιόλαδο, φράουλες, αμνοερίφια κ.λπ.), η αγροτική οδοποιία, η χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η λειτουργία των ΤΟΕΒ κ.λπ.. Ακολούθησε η κατάθεση μιας σειράς χρήσιμων και υλοποιήσιμων προτάσεων για όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας (καλλιέργεια, εκτροφή-επεξεργασία-διάθεση) αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν μεταξύ των επί μέρους θεσμικών φορέων.

Από πλευράς ΓΕΩΤ.Ε.Ε., ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αθανάσιος Πετρόπουλος επισήμανε ότι οι επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή από την πανδημία, έγιναν γρήγορα ορατές. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

  1. Σε αντίθεση με άλλους παραγωγικούς κλάδους, η εργασία στο χωράφι ή στο στάβλο δε μπορεί να αντικατασταθεί με τηλεργασία
  2. Υπήρξε πρόβλημα με τη μετακίνηση των αλλοδαπών εργατών
  3. Υπήρξε πρόβλημα στη διακίνηση των εμπορευμάτων καθώς παραδοσιακές αγορές έκλεισαν, όπως η Ρωσία για τη φράουλα, η Ιταλία για το ψάρι ή η Μεγάλη Βρετανία και τα προϊόντα μας έμειναν αδιάθετα ή μάλλον στα αζήτητα.

Το θέμα που τίθεται για όλους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, συνέχισε ο κ. Πετρόπουλος, είναι το όφελος του παραγωγού. Για να υπάρχει όφελος πρέπει να υπάρχει αυξημένη ζήτηση άρα και αυξημένη κατανάλωση, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Η τοποθέτηση του Προέδρου του Παραρτήματος ολοκληρώθηκε με την κατάθεση προτάσεων που συνοψίζονται ως εξής:

  1. Αναζήτηση νέων αγορών
  2. Επιλογή – υποστήριξη τοπικών προϊόντων
  3. Προετοιμασία για την πραγματοποίηση – παρακολούθηση κάποιων εξ’ αποστάσεως εργασιών (ευφυής γεωργία)
  4. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων μεταξύ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από το

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας /

Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Γεροκωστοπούλου 24, Πλατεία Γεωργίου, 26 221 Πάτρα

Τηλέφωνο: 2610 621 346 / Τηλέφωνο/φαξ: 2610 222 377 

e-mail:geotepel@otenet.gr & info@geoteepel.gr

© Copyright 2010 - 2024 ΓΕΩΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας | Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας